Flatirons Residence

Location:  Boulder, Colorado

Program: Architecture, interior design, custom furniture, and procurement

Status: Complete

This beautiful home in Boulder, Colorado offers unobstructed views of the Rocky Mountain Foothills. The design focused on creating a soft, comfortable feel within the home that reflected our clients’ desire for a serene and intimate retreat.
Part of the design included a 30′ wide operable glass wall was installed to take advantage of the magnificent Colorado weather and enhance the breathtaking view of the Flatiron Mountain range that the home is allowed. The wall creates a seamless transition between interior and exterior and floods the interior of the living room with natural light.

Custom built-ins and furniture are featured throughout the residence. In the breakfast nook next to the kitchen, banquette seating and a large table can seat the whole family.  The centerpiece of the dining room is a live edge walnut table, designed for more formal affairs.

One of the more fun pieces designed for the home is a reading and play pod that was built into a recess under the main stairway.  Crafted from fiberglass and coated with specialty Venetian plaster, the pods were designed to be comfortable and durable enough to hold up to the punishment that the boys in the family dish out.  The cave-like interior was ergonomically designed for both kids and adults to lounge in. Filled with pillows, it’s a great place to read a book or take a nap.

The house is filled with warm, comfortable materials and personal touches.  Every surface, art piece, and furnishing was carefully considered.

There is just one place in the house to watch television and movies, but what a place it is.  The entertainment room was designed for everything from family movie night to sports event watching. We went with traditional furniture on a custom tiered platform in lieu of typical ‘home movie theater’ type seating to make the space feel homier and more comfortable.  The backside of the viewing platform features a bar with additional seating.

Like most homes, the entry that gets the most use by the family is not the formal one.  To ensure that the ‘real’ entry was as nice as the one that the guests use, we created a mudroom with custom millwork cubbies for each family member.