Sheridan Rd. Residence

Location: Winnetka, Illinois

Program: Full building rehab, custom furniture, interior design, and procurement

Status: Under Construction

This 2-phase project started as a bathroom and bedroom remodel for the client’s two daughters’ rooms and moved on to a full renovation of their beautiful mid-century home in Winnetka, IL.

The vision for the project was to create a timeless and luxurious design that took advantage of what was great about the existing architecture and bring it into a more modern vernacular.  A mix of wood, steel, stone, and masonry gives the residence a clean, modern aesthetic while maintaining the warm and comfy feeling of home.  The scope of work included full reglazing of the exterior, interior architecture, interior design, and procurement.

The family room features a large communal table and built-in millwork.  The bar height table can seat up to eight and is made of custom fabricated steel and a stone top. It serves as a place for day-to-day meals and studies. The wood and metal millwork piece along the wall has ample storage and incorporates a wet bar with a hidden icemaker and beverage fridge.

The kitchen continues the clean, modern design of the rest of the residence. The material palette is warm and precise.  Almost all of the appliances are hidden in the millwork in order to accentuate the clean lines of the cabinetry.  The generous center island and second prep area along the windows are great for both larger gatherings and intimate dinner parties with friends and family that happen around the kitchen.

An owner suite has his and hers closets that lead into a secluded bathing oasis.  A steam shower, sauna, soaking tub, and cold plunge pool provide ample relaxation for the hard-working, active heads of the family.

These particular clients are very fond of art and their magnificent art collection is prominently displayed throughout the residence.  Guests are welcomed into the home with an art installation composed of architectural woodblock concrete molds that are built into a dividing wall that provides privacy from the street and a more formal entry zone before stepping into the open-plan home.

A custom steel and wood piece was designed for the combined dining/Living room just off the entry. It functions as storage, a credenza, shelving, and a spatial divider.